Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Så löser du problemet med frusen spolarvätska

När temperaturen sjunker är det risk att spolarvätskan fryser. Du kanske har drabbats av just det problemet, eller så vill du bara skaffa dig kunskap i förebyggande syfte. Oavsett anledning ska vi berätta varför spolarvätska fryser, hur du löser problemet och hur du kan förebygga det för framtiden.

Att ha fungerande spolarvätska är lika viktigt på vintern som det är på sommaren. Kanske till och med viktigare eftersom det på vinterhalvåret är vanligt att våra svenska vägar saltas.

Alla som någon gång åkt i en bil där spolarvätskan plötsligt tagit slut vet vad vi pratar om. Saltstänken blir snabbt till en mjölkig hinna som är riktigt svår att se genom. Och att behöva ligga kloss i kloss med bilen framför bara för att se till att rutan hela tiden är blöt är ingen höjdare.

Genom att ha torkarblad i bra skick och rätt spolarvätska för säsongen kan du hålla bilens rutor rena under alla väderförhållanden och förbättra din sikt på vägen.

Igensnöad vindruta där spolarvätskan frusit.
Om din bil ser ut så här och du har fel spolarvätska för säsongen är risken stor att din spolarvätska fryser.

Så fungerar spolarvätska

Vi börjar med lite grundliga fakta om spolarvätska och hur det kommer sig att den kan frysa, det är inte så invecklat som man kan tro. Spolarvätska fryser nämligen på grund av att utomhustemperaturen är lägre än spolarvätskans fryspunkt.

Hur fungerar det då? Jo, spolarvätska består av vatten och varierad mängd alkohol, mest förekommande är etanol eller isopropanol. Alkoholen har en låg fryspunkt och används i spolarvätskan för att reglera vätskans fryspunkt. Förhållandet mellan mängden vatten och alkohol avgör på så vis spolarvätskans fryspunkt.

Olika sorters spolarvätska

Det finns färdigblandad och koncentrerad spolarvätska. Den färdigblandade spolarvätskan kan användas direkt, medan den koncentrerade spolarvätskan ska blandas ut med vatten. Andelen vatten som tillsätts kommer att påverka frostskyddet och avgöra spolarvätskans fryspunkt.

Spolarvätska har även olika tillsatser beroende på om den är för vinter- eller sommarbruk. Den spolarvätskan som är menad för vintern innehåller bland annat frostskyddsmedel och tensider som är anpassade för att ta hand om exempelvis vägsalt.

Spolarvätska för sommaren har mindre mängd frostskydd och andra tensider som enkelt tar bort proteinrika föroreningar som exempelvis insekter.

Vilken spolarvätska ska man välja?

  • Färdigblandad spolarvätska är passande om du vill spara tid och är osäker på hur du ska få till rätt blandning.
  • Koncentrerad spolarvätska är passande om du känner dig trygg med att blanda ut vätskan på egen hand och vill spara pengar i det långa loppet. Koncentrerad spolarvätska ger nämligen ett billigare literpris när den är utblandad.
Genom att välja rätt sorts spolarvätska under vintern kan du undvika att spolarvätskan fryser
Med korrekt blandad spolarvätska kan du se till att hålla vindrutan ren hela säsongen.

Är du osäker på vilken spolarvätska du ska köpa kan du komma in till oss och rådfråga våra experter. Hitta din närmaste bildelsbutik

Därför fryser spolarvätska

All spolarvätska har en fryspunkt. Den färdigblandade spolarvätskans fryspunkt brukar ligga på omkring 18 till 20 minusgrader, medan den koncentrerade har en betydligt lägre fryspunkt.

Om spolarvätskan frusit i din bil är dess fryspunkt alltså inte tillräckligt låg. Detta kan till exempel bero på att du har en färdigblandad spolarvätska som inte passar säsongen.

Om du har blandat spolarvätskan själv och den fryser beror det oftast på att det är för mycket vatten i blandningen. Mängden vatten leder då till att fryspunkten blir högre än utomhustempraturen. Som tur är går det att lösa.

Om spolarvätskan frusit i bilen

Ett tydligt tecken på att spolarvätskan frusit i din bil är att det inte kommer ut någon vätska. I samband med den utebliva vätskan kan även vindrutetorkarna ge ifrån sig ett ljud utan att någonting händer.

Om spolarvätskan frusit i bilen behöver den tinas upp. Har du tillgång till ett uppvärmt parkeringshus eller ett varmt garage kan du parkera bilen där för att få upp temperaturen och tina vätskan. Du kan även blåsa på behållaren med en värmefläkt för att skynda på processen.

Finns det plats i behållaren är det även bra om du fyller på med ny koncentrerad spolarvätska under tiden.

Bil som står i ett varm garage för att tina den frusna spolarvätskan.
Om spolarvätskan frusit kan du ställa bilen i ett varmt garage för att tina.

Välj rätt spolarvätska

När du fyller på spolarvätska inför eller på vintern är det viktigt att välja rätt spolarvätska – det vill säga spolarvätska med tillräckligt låg fryspunkt för platsen och säsongen.

Hur kallt det brukar bli på vintern där du vanligtvis använder din bil är det du ska utgå från. En bil som används i Kiruna behöver ha spolarvätska som klarar lägre temperaturer än en bil som används i Skåne.

Du bör även hålla koll på temperaturen. Ska du exempelvis bila iväg över helgen till en kallare plats eller vet med dig att temperaturen ska sjunka drastiskt bör du fylla på med koncentrerad spolarvätska. Detta för att fryspunkten ska bli lägre och för att minska risken att spolarvätskan fryser.

Om du har en färdigblandad spolarvätska behöver du inte tänka på att få till rätt fryspunkt då den färdigblandade är redo för de svenska vinterförhållandena. Den kan du därmed bara fylla på utan att blanda med vatten.

Igensnöad bil som har valt rätt spolarvätska inför vintern för att förhindra att spolarvätskan fryser.
Vem som helst hade nog gått och lagt sig i sängen igen om detta var ens egna bil en stressig måndagsmorgon.

Har du koncentrerad spolarvätska är det viktigt att tänka på fryspunkten när du blandar koncentratet med vatten. Ju mer vatten, desto högre fryspunkt.

I många fall brukar måtten vara 50 procent koncentrat och 50 procent vatten men det kan såklart skilja sig beroende på märke, läs på förpackningen vad som rekommenderas i ditt fall.

Blandar du spolarvätskan själv kan du ha som regel under vinterhalvåret att alltid blanda med en lägre del vatten än det som på anges på flaskan.

Sammanfattning

Nu har du förhoppningsvis lite mer kunskap om hur det kommer sig att spolarvätska fryser och hur du ska agera för att lösa problemet. Skulle du bli osäker igen och inte orkar läsa hela artikeln så har vi skapat en snabb punktlista som du kan ha som en liten fusklapp när det behövs.

  • Spolarvätskan fryser när utomhustemperaturen är lägre än spolarvätskans fryspunkt.
  • Det är viktigt att välja rätt spolarvätska baserat på utomhustemperaturen där du befinner dig.
  • Färdigblandad spolarvätska har en fryspunkt omkring -18 till -20 grader, medan koncentrerad spolarvätska har betydligt lägre fryspunkt.
  • Den färdigblandade vätskan är redan anpassad för svenska vinterförhållanden.
  • Den koncentrerade spolarvätskan ska blandas med vatten. Ju mer vatten desto högre fryspunkt. Läs på förpackningen innan du blandar då olika spolarvätskor kräver olika mycket vatten.
  • Öka mängden koncentrerad spolarvätska i blandning under vintern för att sänka fryspunkten.
  • Om spolarvätskan frusit kan du ställa bilen i ett uppvärmt garage och/eller använda en värmefläkt för att tina vätskan. Fyll på med koncentrerad spolarvätska om det finns plats i behållaren.

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-16

Relaterade artiklar Se alla

Så löser du vinterns fem vanligaste bilproblem

Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Vi tar upp fem av de vanligaste problemen och ger dig tips på hur du löser dem.

Imma i bilen – så löser du problemet

Att få imma i bilen är en erfarenhet många bilägare delar. Irriterande! Så löser du problemet och undviker imma på vindrutan i framtiden.

19 tips – så förbereder du bilen inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

Därför är det viktigt att tvätta bilen på vintern

De flesta drar sig för att tvätta bilen när det är minus, men faktum är att det är viktigare att tvätta bilen på vintern än på sommaren.

Se alla